Voyvoda - Ένα μυστηριακό ταξίδι στην χερσόνησο του Αίμου

Τα Βαλκάνια βρίσκονται τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο χρειάζεται για να ψάξει κανείς αρκετά να τα ανακαλυψει αλλα και τυχαία να πέσει επάνω σε περιπτώσεις που ούτε είχε φανταστεί οτι μπορεί να υπάρχουν. Οι Voyvoda είναι μία New Wave, Post-Punk , αρκετά "σκοτεινή" μπάντα απο τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 2008 με το ep "Bunt" και έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο καταπληκτικούς δίσκους.

Ο πρώτος "The Confederacy" κυκλοφόρησε το 2008 από την εταιρία με έδρα την Βουλγαρία "Corvus Records"(και η οποία εχει διαμαντάκια στις κυκλοφορίες της γενικά) σχετικά κοντά χρονικά με το "Bunt"(2008 - Voyvoda Self-released) και αποτελέσε μια μεγάλη αποκάλυψη για τον χώρο του new/dark wave. Συνθέσεις καλοδουλεμένες και σκοτεινές, ιδανικό soundtrack για χειμωνιάτικες, κρύες νύχτες. Εσωστρέφεια και λυρισμός σε συνδυασμό με παράδοση και βαλκανικό ταμπεραμέντο δημιούργησαν ένα εκπληκτικό μίγμα μουσικής βγαλμένης απο εμπνεύσεις μιας άλλης εποχής. Ο τίτλος Βοεβόδας ειναι τιμητικός, σλαβικής ρίζας και έτσι αποκαλούνταν κατά το βυζάντιο αλλά και πολύ αργότερα οι διοικητές κάποιας επαρχίας στα βαλκάνια. Οι Voyvoda πιστοί στη βαλκανικη παράδοση δένουν με μοναδικό τρόπο την ιστορία , μπλέκουν τους παγανιστικούς ύμνους με την εκκλησσιαστική μουσική και οι τίτλοι των τραγουδιών μόνο τυχαίοι δεν είναι. Ο δίσκος ξεκινάει με το "Balkan Whispers" ένα τραγούδι που αμέσως σε βάζει στο κλίμα που θα ακολουθήσει, προχωρά αργά, βήμα βήμα στα ομιχλώδη τοπία των βαλκανίων, κάνει μια μεγάλη στάση στο "1923" για να ταξιδέψει τον ακροατή και κλείνει (όχι οριστικά) με το "TransBalkanExpress" , ενα οχτάλεπτο ηλεκτρονικό μανιφέστο.

Το 2012 κυκλοφόρησαν το δεύτερο μεγάλο δίσκο τους το "Изток" που σημαίνει "ανατολή",στην Γερμανική εταιρεία "afmusic" . Ο δίσκος ειναι στα χνάρια του προηγούμενου αλλά εδω μάλλον η θλίψη είναι μεγαλύτερη ή εκφράζεται καλύτερα, οι κιθάρες είναι πιο εμφανείς και "βαριές" και οι επιρροές απο τα 80'ς ακόμα πιο εμφανείς. Η δύναμη της αγάπης, ο σεβασμός, η προδοσία, η ελπίδα και η απελπισία χαρακτηρίζουν τους στίχους. Τα τραγούδια "Stefan the Vlach's Son", "Staroverets " και "6000000words" είναι ίσως τα κορυφαία του δίσκου. Σίγουρα απο τα πλέον ενδιαφέροντα συγκροτήματα της Βουλγαρίας οι Voyvoda , κινούνται με άνεση σε μονοπάτια μουσικά δυσκολα και απρόσιτα , όμως η μίξη των επιρροών επιτυγχάνεται με τέτοιο τρόπο που ο ακροατής δεν χάνει σε καμία περίπτωση τον προσανατολισμό του.

Το "Изток" κυκλοφορεί και σε δίσκο βινυλίου εκτός απο ψηφιακό δίσκο, κάτι που θεωρώ πλεόν εξαιρετικό για όσους αγαπούν το βινύλιο. Στην Ελλαδα δεν γνωρίζω εάν μπορεί κάποιος να βρεί κάποια απο τις δουλειές τους εύκολα, αλλά μέσω διαδικτύου ειναι αρκετά εύκολο. Η Βουλγαρία της φτώχειας και της ανέχειας έκανε την έκπληξη και μας πρόσφερε ένα πόλυ σπουδαίο δίσκο. Ευτυχώς η Βαλκανική δείχνει πολιτισμικά ακόμα να αντιστέκεται και με λίγη υπομονή και αρκετό ψάξιμο θα μας ταξιδέψει σε κοντίνα αλλα ανεξερεύνητα μουσικά και όχι μόνο μονοπάτια, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές διαφορές.

Τσεκάρετε αυτο το link http://voyvoda.bandcamp.com/merch για όποιον ενδιαφέρεται για τις κυκλοφορίες της μπάντας και ενδεικτικά μπορείτε να ακούσετε μέρος της δουλειάς τους με προτεινόμενο το "6000000words" http://www.youtube.com/watch?v=akM9j9zKHY8 , διαβάζοντας ταυτόχρονα και τους στίχους του τραγουδιού.
Επίσης για πληροφοριες http://www.myspace.com/voyvoda .

Tags: