ROBERT SOKO ★ BALKANBEATS

Έχουμε η αλήθεια είναι αρκετό καιρό να κάνουμε κάποιο νέο αφιέρωμα για το site, αλλά το πλήρωμα του χρόνου τελικά ήρθε και έφερε μαζί του τον φοβερό και τρομερό Robert Soko. Για τους φίλους και οπαδούς της βαλκανικής μουσικής, ο εν λόγω κύριος δεν είναι απλός γνωστός, αλλά είναι αυτός που μας έχει κάνει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την βαλκανική μουσική, αλλά και να γνωρίσουμε πολλούς νέους και άκρως ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από την βαλκανική χερσόνησο και λίγο παραπέρα. Καλό θα ήταν βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για βαλκανική μουσική, εννοούμε την γνωστή και ως Brass ή military Brass ή ακόμα και Gypsy Brass, με ότι ακόμα μπορεί να προστεθεί στο μιξαρισμένο κατά περίπτωση μουσικό μπλέντερ του πολυπράγμων dj.

Ο Robert Soko γεννήθηκε στην πόλη Zenica της Βοσνίας, η οποία βρίσκεται λίγο νοτιότερα της πρωτεύουσας και η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Βοσνία. Ο πατέρας του ήταν Βόσνιος κροατικής καταγωγής και η μητέρα του Σέρβα. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια (10/02/14), ο καλύτερός του φίλος ήταν μουσουλμάνος, ο πατέρας του καθολικός και η μητέρα του ορθόδοξη χριστιανή, κάτι που γενικά στην Βοσνία ήταν αρκετά συνηθισμένο, τουλάχιστον πριν από τον εμφύλιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τον Οκτώβριο του 1990 μετακόμισε στο Βερολίνο-όπως και πολλοί πρώην γιουγκοσλάβοι- όπου και έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Το 1993 και ενώ δούλευε σαν οδηγός ταξί, άρχισε να βάζει μουσική για φίλους στο μπαρ το οποίο σύχναζαν το "Arcanoa". Αρχικά και για κάποιο μικρό διάστημα διοργάνωνε πάρτη προς ειρωνεία του ένδοξου γιουγκοσλαβικού παρελθόντος και με αφορμή τις γιορτές του παλαιού κομμουνιστικού καθεστώτος, όπως την πρώτη Μαίου και την ήμερα γενεθλίων του στρατάρχη Τίτο. Αυτή όμως η γιουγκο-νοσταλγία και το γεγονός ότι ήταν μακριά από την πατρίδα του, τον οδήγησε στο δρόμο της βαλκανικής παράδοσης και πιο συγκεκριμένα στο να ψάξει από την αρχή τις μουσικές ρίζες της πατρίδας του και όχι μόνο. Η παρέα σιγά σιγά μεγάλωνε, τα πάρτη έγιναν πλέον θεσμός και η βαλκανική μουσική με τα πνευστά και τα κρουστά άρχισε να σιγοψιθυρίζεται όχι μόνο από βαλκάνιους άλλα και από ντόπιους. Όπως και ο ίδιος αναφέρει, ο κόσμος που έρχεται πλέον στα πάρτη που παίζει μουσική είναι εξοικειωμένος αρκετά με την βαλκανική μουσική και μάλιστα θεωρεί, πως η απήχησή της ξεπερνάει ακόμα και τα ευρωπαϊκά όρια τα τελευταία χρόνια Άλλωστε όπως και ο ίδιος παραδέχεται οι αρχικές του επιρροές ήταν οι Goran Bregovic και Emir Kusturica. Ο μεν πρώτος με το να κάνει ευρύτερα γνωστή την τσιγγάνικη μουσική των Βαλκανίων και ο δεύτερος με τις εκπληκτικές του ταινίες και τα εξίσου εκπληκτικά σάουντρακ, έδωσε σε όλο το κόσμο να καταλάβει τι θα πει Βαλκάνια.

Το ένα έφερε το άλλο και φυσιολογικά ήρθαν και οι πρώτες δισκογραφικές δουλειές - συλλογές του Dj Robert Soko. Ποιόν άλλο τίτλο θα μπορούσε να δώσει σε αυτές τις συλλογές, εκτός τον εύστοχο και εύηχο Balkanbeats. Το 2005 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή με τίτλο BALKANBEATS VOL. 1 από την "Eastblok Music" και ακολούθησαν ακόμα δύο το 2006(BALKANBEATS VOL. 2) και το 2008(BALKANBEATS VOL. 3). Εκεί έγινε και το μεγάλο άνοιγμα για τον Robert Soko, αφού πλέον είναι περιζήτητος σε όλο το κόσμο, χωρίς υπερβολή. Μια ματιά στο πρόγραμμα του θα επιβεβαιώσει του λογού το αληθές. Το 2009 θα έρθει το άλμπουμ "BALKANBEATS - A NIGHT IN BERLIN" και έτσι θα εγκαινιαστεί και η συνεργασία του με την γερμανική εταιρία "Piranha" η οποία και ειδικεύεται στην βαλκανική μουσική. Το 2012 είναι η σειρά του BALKANBEATS SOUNDLAB, πάλι από την ίδια εταιρία, με πάρα πολύ ενδιαφέρουσες συμμέτοχες όπως αυτές των BerlinskiBeat, μιας μουσικής κολεκτίβας με θέμα την βαλκανική μουσική. Πολλές είναι και οι συνεργασίες που έχει κάνει με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Boban Markovic και ο Shantel.

Ο Robert Soko είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, από πολλές απόψεις. Είναι ο κύριος και βασικός πρεσβευτής της βαλκανικής μουσικής σε όλο το κόσμο, σε ένα δύσκολο κοινό όπως είναι η νεολαία, ενώ μέσω των συλλογών του έχει κάνει ευρύτερα γνωστά πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, που διαφορετικά θα ήταν άγνωστα. Τα περισσότερα από τα ονόματα που συμμετέχουν μπορεί να είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με το είδος, άλλα ο Robert Soko δεν παίζει μπάλα εκ του ασφαλούς, πάρα τολμάει και πειράζει αρκετά κομμάτια, ενώ δένει τα υπόλοιπα με μαεστρία δημιουργώντας ένα φοβερό κλίμα, που μας αφήνει να φανταστούμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στους χώρους που επιλέγει τη μουσική. Ουσιαστικά δημιούργησε ένα κατά κάποιο τρόπο νέο μουσικό είδος, το λεγόμενο πλέον BalkanBeat. Το δίκτυο αυτό των καλλιτεχνών έχει πλέον αποκτήσει ένα σταθερό κοινό, ενώ δεν είναι λίγοι και οι νέοι μουσικοί που ασχολούνται με την βαλκανική και την παραδοσιακή μουσική γενικότερα. Όλες οι συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει είναι εξαιρετικές και εάν κάποιος θα ήθελε να κάνει ένα "Balkan πάρτη", το πρόγραμμα θα έβγαινε άνετα για ένα ολόκληρο βράδυ με balkan brass ρυθμούς. Για να μην το κουράσουμε άλλο, καλό θα ήταν να ακούσετε κάποιες από τις συλλογές και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Ενδεικτικά μόνο να ανωφέρω για το τέλος, ότι τα επόμενα προγραμματισμένα dj set είναι για τις 28/02/15 στο POW / LONDON, BALKANBEATS LONDON και στις 21/03/15 στο DIVAN DU MONDE / PARIS BALKANBEATS PARIS.

Περισσότερα εδώ:
https://www.gigmit.com/balkanbeats
http://www.piranha.de/english/piranha_musik_verlag/robert_soko
http://www.balkanbeats.de/wp/?page_id=29
http://www.southeast-europe.eu/map/serbia/music/dj-robert-soko.html