Omar Faruk Tekbilek ‎– Dance Into Eternity: Selected Pieces 1987-1998

Έχουνε κατά καιρούς λεχθεί αρκετά και έχουν γραφεί περισσότερα για αυτόν τον σπουδαίο δεξιοτέχνη μουσικό, που είμαστε μάλλον πολύ φρέσκοι και άπειροι για να κάνουμε τους γνώστες και τους έμπειρους μουσικοκριτικούς, όσον αφορά το έργο του. Άλλωστε όπως συχνά αναφέρουμε, σκοπός του σάιτ δεν είναι η δισκοκριτική αλλά οι δισκοπαρουσιάσεις σημαντικών για εμάς καλλιτεχνών, από τον χώρο των Βαλκανίων και λίγο ευρύτερα. Ένας από αυτούς τους δίσκους είναι και η συλλογή "Dance Into Eternity: Selected Pieces 1987-1998" , η οποια περιέχει, όπως προκύπτει και από τον τίτλο, συνθέσεις του Omar Faruk Tekbilek από την πολύ δημιουργική για αυτόν περίοδο, από το 1987 έως και το 1998. Πρόκειται για απίστευτα μελωδικές εκτελέσεις , που παρόμοιες δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλο το φάσμα της world-ethnic μουσικής σκηνής. Όπως έχουν παραδεχτεί πάρα πολλοί καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί του, το παίξιμο του είναι μοναδικό και προκαλεί έντονη συγκίνηση. Αυτό περνάει και στους δίσκους του, ανεξάρτητα με ποιόν καλλιτέχνη συνεργάζεται κάθε φορά.

Άλλωστε μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό του μπορεί να επιβεβαιώσει την ιδιαίτερη σχέση του με την μουσική και κυρίως με την ανατολίτικη, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κάτι που προκύπτει και από τα όργανα που μπορεί να παίξει με χαρακτηριστική δεινότητα και τα οποία δεν είναι και λίγα. Εκτός από τα κρουστά, παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι, ζουρνά και καβάλ, όλα με την ίδια χαρακτηριστική άνεση και όλα απο πολύ μικρή ηλικία. Όσοι τον έχετε δει σε κάποια ζωντανή εμφάνιση ή πρόκειται στο μέλλον να τον απολαύσετε, μπορείτε να παρατηρήσετε την μαεστρία του παιξίματός του με όλα τα προαναφερθέντα όργανα. Προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε την συγκεκριμένη συλλογή, σαν μια καλή αφορμή για κάποιον που θέλει να έρθει σε πρώτη επαφή με το έργο του, η άπλα να έχει ένα δίσκο σαν best-of στην συλλογή του. Το ταξίδι ξεκινά με το "A Call to Prayer" από τον δίσκο "Fire Dance" που κυκλοφόρησε το 1990 μαζί με τον σπουδαίο παραγωγό και συνθέτη Brian Keane. Στη συνέχεια έχουμε δυο καταπληκτικά κομμάτια από το δίσκο "Beyond The Sky", του 1992 σε συνεργασία και πάλι με τον Brian Keane. Πρόκειται για τα "Imaginary Traveler" και "Siseler". Τέταρτο τραγούδι είναι το "Ayasofya", μια καταπληκτική σύνθεση που μας ταξιδεύει στα στενά πάνω από τη Πόλη, βγαλμένο σαν από παραμύθι της παλιάς εποχής. Είναι από το δίσκο του 1987, τον πρώτο που κυκλοφόρησε ο Omar Faruk Tekbilek, με τίτλο "Süleyman The Magnificent" και από τον ίδιο είναι και το "Topkapinin Bahcesi", ένα εξίσου όμορφο κομμάτι. Οι εικόνες απο την Κωνσταντινούπολη είναι έντονες και η μουσική είναι σα να γράφτηκε για το σάουντρακ που θα τη συνοδεύει για πάντα.

Ο πατέρας του ήταν Τούρκος, η μητέρα του όμως ήταν Αιγύπτια, έτσι ο Omar Faruk Tekbilek, εκτός από τις τούρκικες επιρροές στη μουσική, δέχτηκε και τις αιγυπτιακές, οι οποίες όπως είναι αναμενόμενο, ήταν σε "Arabesque" μουσικές φόρμες. Λογικό λοιπόν να συναντάμε στο νούμερο πέντε το τραγουδι "Song of the Pharaohs" από το δίσκο Fire Dance. Το 1996 κυκλοφόρησε ο δίσκος Mystical Garden" από τον οποίο εύχυμε στη συλλογή δυο τραγούδια, τα "Hasret" και "Laz" σε κλασικό τούρκικο ρυθμό. "John the Baptist and Salome" είναι το τραγούδι από το δίσκο "Salome" . Ακολουθεί το "Crescent Moon" από τον ομώνυμο δίσκο του 1998 και μετά έχουμε το "Gawazi" από τον δίσκο "Whirling''(1994), με το καταπληκτικό εξώφυλλο των ιπτάμενων δερβίσηδων και λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε και το "Whirling Dervish", ένα εντεκάλεπτο τραγούδι βγαλμένο από τα μυστήρια των δερβίσηδων. Ξαναγυρίζουμε στο δίσκο "Beyond The Sky" για να ακούσουμε μια μελαγχολική μελωδία με το όνομα "Kolaymi". "Mastika" από "The Best of the Sultans" είναι στο νούμερο δώδεκα του δίσκου, όπου τα κρουστά έχουν τον πρώτο λόγο. Η συλλογή κλείνει με ένα ακυκλοφόρητο έως τότε τραγούδι, ηχογραφημένο ζωντανά στο Merkin Concert Hall στη Νέα Υόρκη, τον Μάρτη του 1990, με τίτλο "Village Song". Η Νέα Υόρκη αποτελεί και τον μόνιμο τόπο κατοικίας του καλλιτέχνη.

Η συλλογή κυκλοφόρησε μόνο σε ψηφιακό δίσκο το 2000 από την αμερικάνικη εταιρεία "Celestial Harmonies" , η οποία εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Με μια μικρή αναζήτηση θα μπορέσετε να βρείτε σχετικά εύκολα το cd.
Πάρτε μια γεύση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=TFirgB3lwlY
https://www.youtube.com/watch?v=Q2VR9YJDQ5Q