Krugovi (Circles) - 2013

Έτυχε να δω την ταινία λίγο πριν παιχτεί στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο "διασταυρούμενες ζωές", ο οποίος φυσικά και ως συνήθως δεν έχει καμιά σχέση με τον πρωτότυπο (krugovi=κύκλοι). Αρχικά η ταινία μου φάνηκε "μια από τα ίδια", δηλαδή ένα κλασικό σενάριο βασισμένο σε αληθινή ιστορία(του Σέρβου στρατιώτη Srđan Aleksić), που θα μπορούσε και να ήταν απλά ένα σενάριο, με θέμα τι άλλο, τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Διαβάζοντας κριτικές από ελληνικά σάιτ και Έλληνες κριτικούς διαπίστωσα ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κριτήρια είναι μάλλον τυποποιημένα ως προς το τελικό προϊόν, ανεξάρτητα από τι αντιπροσωπεύει μια ταινία, η πιο απλά σε τι κοινό απευθύνεται. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει παρακολουθήσει και τις τρεις προηγούμενες μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη Srdan Golubovic, ίσως να έκρινε διαφορετικά την ταινία. Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλες οι ταινίες με θέμα τον πόλεμο έχουν και κάτι να πουν αναγκαστικώς, άλλα από την άλλη αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν κιόλας. Γιαυτό καλύτερος κριτής είναι πάντα ο θεατής.

Πάμε στα της ταινίας τώρα. Ένα από τα πολλά προσωπικά μου κολλήματα με καλλιτέχνες είναι και αυτό που έχω με τον Σέρβο ηθοποιό Nebojsa Glogovac. Το 2007 πρωταγωνίστησε σε δυο εξαιρετικές ταινίες, το "Hadersfild" και το "Klopka". Από τότε τον παρακολουθώ προσεκτικά και τον θεωρώ σπουδαίο ηθοποιό. Επίσης σπουδαίος όμως είναι και ο Σέρβος "Aleksandar Bercek", του οποίου βέβαια οι περγαμηνές είναι σαφώς μεγαλύτερες λόγω και της ηλικίας του. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους Leon Lucev και Vuk Kostic, έχουμε ήδη μια καλή τετράδα Γιουγκοσλάβων ηθοποιών που πρέπει να φέρουν εις πέρας μια τραγική ιστορία ενός Σέρβου στρατιώτη με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, ο οποίος πέφτει θύμα μιας ομάδας συμπατριωτών του, επίσης στρατευμένων. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια επαρχιακή πόλη στο σερβικό τομέα της Βοσνίας, το Τρεμπινιε το 1993. Μετά από χρόνια (το 2008) κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, αλλά και κάποιοι πισω από αυτούς, εμπλέκονται σε νέες περιπέτειες και καλούνται να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, βιώνοντας ένα ετσι κι αλλιώς δύσκολο παρόν. Με λίγα λόγια η ζωή κάνει κύκλους, με τον σκηνοθέτη να ξετυλίγει αργά το κουβάρι μιας ακόμα πονεμένης ιστορίας του πολέμου, η οποία τελικά καταφέρνει να συγκινήσει άλλα και να προβληματίσει.

Το βαλκανικό σινεμά ίσως μερικές φόρες να ακροβατεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια και την εμπορικότητα, άλλα τελικά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χάνει ούτε στιγμή την ιδιαιτερότητά του. Η ταινία γενικά δέχτηκε πολύ καλές κριτικές σε όλα τα φεστιβάλ που παρουσιάστηκε. Έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2013, ενώ στο 63ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου απέσπασε το βραβείο του φόρουμ. Αυτές οι ταινίες κανονικά θα έπρεπε να προβάλλονται σε όλα τα βαλκανικά σχολειά, έχουν ξεκάθαρο αντιπολεμικό μήνυμα και από κάθε άποψη, καλλιτεχνική, κοινωνική, πολιτιστική έχουν να προσφέρουν πολλά πράγματα. Δείτε τη με την πρώτη ευκαιρία.

Τσεκάρετε και αυτά: http://www.imdb.com/title/tt1839522/
https://www.youtube.com/watch?v=tG5ofjKZcZo (ολοκληρη η ταινα)