Hadersfild (2007)

Μπορεί στο σαιτ οι Σερβικές ταινίες να υπερτερούν σε αριθμό και φυσικά αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκτός ότι οι Σέρβοι σκηνοθέτες είναι αρκετά παραγωγικοί, συνδράμει και το γεγονός ότι ξεπηδούν συνέχεια νέοι, πολύ ταλαντούχοι σκηνοθέτες, των οποίων οι ταινίες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, όχι μόνο στη Σερβία, αφού συχνά αποσπούν διακρίσεις και σε διεθνή φεστιβάλ. Το "Hadersfild", μπορεί να μη σάρωσε τα βραβεία εκτός Σερβίας, τα σάρωσε όμως εντός και όχι άδικα. Συζητώντας με ένα φίλο μου Σέρβο για την ταινία, μόλις του ανέφερα τον τίτλο, είπε άπλα: "Αυτό είναι η Σερβία", εννοώντας την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα χωρά.

Το σενάριο είναι όντως βγαλμένο από την καθημερινότητα ενός Σέρβου τριαντάρη του Rasa (Goran Susljik), ο οποίος κατοικεί στο ίδιο σπίτι με τον αλκοολικό πατέρα του, ζώντας μια γενικά ακατάστατη ζωή, ενώ για τα πρός το ζήν κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και παράλληλα έχει μια ραδιοφωνική εκπομπή στο τοπικό ραδιόφωνο. Οι καλύτεροί του φίλοι έχουν ακολουθήσει άλλους δρόμους. Με την επίσκεψη του ξενιτεμένου της παρέας από το Huddersfield της Αγγλίας, η παρέα ενώνεται ξανά και με τη συμμετοχή του έτερου παλιόφιλου, που προσπαθεί να σταθεί σαν επιχειρηματίας σε μια μικρή επιχείρηση στην Σερβία. Το πρόσωπο κλειδί όμως της ταινίας είναι ο Ivan (Nebojsa Glogovac). Πρόκειται για έναν νέο, με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος μένει με την υπερσυντηρητική μητέρα του και η μονή του διέξοδος είναι η παρέα με τον γείτονά του, τον Rasa. Ο Ivan όμως έχει και σπουδαία ταλέντα, τα οποία ξεδιπλώνονται στην παρέα, εν μεσώ κατάχρησης ουσιών και αλκοόλ μέχρι το τελικό ξέσπασμα και την επιστροφή στη ματαιότητα της αποστειρωμένης καθημερινότητας.

Σκηνοθέτης της ταινίας εινα ο Σέρβος Ivan Zivkovic, και η ταινία αυτή είναι η πρώτη και η μοναδική έως τώρα μεγάλου μήκους. Είχει προηγηθεί μια μικρού μήκους, το Remote Control , το οποίο είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, με εξίσου μεγάλη απήχηση. Στο ενεργητικό του έχει επίσης και το τίτλο του βοηθού σκηνοθέτη του Srdjan Dragojevic στην ταινία "Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται". Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι οι Damjan Kecojevic (Igor), ο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό Vojin Cetkovic (Dule) και η Suzana Lukic(Milica) η οποία είναι και πολύ καλή στο ρόλο της. Μικρή άλλα ουσιαστική είναι και η παρουσία του μεγάλου Miki Manojlovic, ο οποίος δε λείπει ούτε από αυτή την ταινία. Στη Ελλάδα δεν προβλήθηκε ποτέ, άλλα μπορείτε να την βρείτε σχετικά εύκολα με αγγλικούς υποτίτλους. Τέλος να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, το 2013 ανέβηκε και στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία στη Σερβία και με βασικό πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Nebojsa Glogovac, τον οποίο στην Ελλάδα τον έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσα από την ταινία "Krugovi" που παίχτηκε στις αίθουσες το 2014 με μεγάλη επιτυχία.

Δείτε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Qb5hy2vygV0
https://okshop.rs/hadersfild

Tags: