The Forgiveness of Blood (Falja e Gjakut - 2011)

Θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα πιο γενικά και αναλυτικά για το αλβανικό σινεμά, αλλά θεωρώ πως είναι καλύτερο να γίνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο http://www.balkanguide.info . Φυσικά θα συμφωνήσω ότι δεν είναι πολλές οι ταινίες από την Αλβανία που έχουν τύχει μεγάλης αναγνωρισιμότητας ή ακόμα και κάποιας διάκρισης, σε διεθνές φεστιβάλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ταινίες, οι οποίε έγιναν ευρύτερα γνωστές. Μια από αυτές είναι το "The Forgiveness of Blood" του Αμερικάνου σκηνοθέτη Joshua Marston, ο οποίος και έκανε ντεπούτο με την τρομερή ταινία “Maria Full of Grace”. Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο σεναριογράφος Andamion Murataj ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Σε ένα χωριό της Αλβανίας η καθημερινότητα μοιάζει να έχει μείνει πίσω στο χρόνο. Το ψωμί διανέμεται με κάρα, οι δρόμοι είναι χωμάτινοι και τα σπίτια παλιά. Οι νέοι όμως ενός σχολείου έχουν σύχγρονα κινητά τηλεφώνα, μαστορεύουν μηχανάκια και κάνουν όνειρα για το μέλλον σε μια χώρα που φαίνεται να ξυπνά από έναν λήθαργο. Στο πλαίσιο αυτό μια οικογενειακή παρεξήγηση που θα οδηγήσει τελικά σε ένα φονικό, θα γίνει η αφορμή για δυο οικογένειες να ανοίξουν μια "βεντέτα" η αλλιώς να εφαρμόσουν το «Κανούν», δηλαδή τον κώδικας τιμής για τους Αλβανούς. Πρόκειται για μια παράδοση που τηρείται ακόμα και σήμερα, κυρίως στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας, καμιά φορά όμως και σε άλλες περιοχές. Έτσι ο νεαρός Νίκ(Tristan Halilaj) αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο και να κλειστεί μέσα στο σπίτι του μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, προκείμενου να αποφύγουν τα πυρά της αντίπαλης οικογένειας, αφού και ο πατέρας τους κρύβεται, μετά το φονικό. Για να επανέλθει η ομαλότητα πρέπει να τηρηθεί μια διαδικασία διόλου εύκολη και όχι πάντα αποτελεσματική. Ο Νίκ έχει τον τελευταιο λόγο και καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία και βλέποντάς τη συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την σημαντικότητα και την διαχρονικότητα του «Κανούν» σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων, νομίζοντας ότι μόνο στην Ελλάδα υπήρχε βεντέτα, κυρίως κατά το παρελθόν, είτε στην Κρήτη είτε στην περιοχή της Μάνης και η οποία μάλιστα βρίσκεται σε ατονία τα τελευταία χρόνια. Ο αμερικανός σκηνοθέτης, προφανώς έκανε μια μεγάλη μελέτη για το θέμα της ταινίας, ενώ παράλληλα θέλοντας να δώσει αληθοφάνεια χρησιμοποίησε και αρκετούς ερασιτέχνες ηθοποιούς από τη γείτονα χωρά. Η ταινία είναι παράγωγης του 2011, παίχτηκε σε πολλά φεστιβάλ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές Θα μείνω στην εξαιρετική ερμηνεία της Sindi Lacej(Rudina), η οποία είναι συγκλονιστική στο ρόλο της. Στο Berlin International Film Festival 2011 πίρε την ασημένια άρκτο, στο Chicago International Film Festival 2011 απέσπασε το ασημένιο βραβείο απισης ενώ στο Hamptons International Film Festival 2011 απέσπασε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή. Μια πολύ καλή ταινία, με εξαιρετικό πολύπλευρο ενδιαφέρον την οποία αξίζει τον κόπο να την αναζητήσετε.

Δειτε και εδω: https://www.youtube.com/watch?v=M6zKzDFOwF8