Fanfara Tirana ‎– Albanian Wedding (2007-Piranha)

Είπαμε να πάμε κόντρα στον συνήθως καταθλιπτικό και μελαγχολικό χειμώνα των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας ένα πολύ κεφάτο άλμπουμ, με εξαιρετικούς μουσικούς που όλοι μαζί συνθέτουν τους Fanfara Tirana, φυσικά από την Αλβανία, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για τους γνωστότερους πλέον πρεσβευτές των χάλκινων από την Αλβανία, μιας και παρόλο που τα γλέντια και η μουσική είναι στην κουλτούρα των Αλβανών, δεν υπήρχε πότε μια μπάντα που να γίνει ευρύτερα γνωστή, απο το συγκεκριμένο χώρο. Το κενό αυτό καλύφτηκε και με το παραπάνω από τους Fanfara Tirana. Άλλωστε καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε και η παγκόσμια περιοδεία και γενικότερα η συνεργασία, με τους Transglobal Underground.

Το άλμπουμ "Albanian Wedding", είναι τυπικά η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της μπάντας, η οποία αποτελείται από πρώην μέλη της στρατιωτικής ορχήστρας της Αλβανίας, και αποφάσισε να μπει στο στούντιο έχοντας τον μουσικό της προσανατολισμό προς την Νοτιά Αλβανία, γνωστό και ως "kaba", καθώς και προς τα περίχωρα των Τιράνων με τις μελωδίες της "gazel". Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ μιλάμε για μπάντα χάλκινων, ξεφεύγει της τυπικής μουσικής φόρμας των γειτονικών της χωρών, δηλαδή της Σερβίας και της FYROM, ενώ προσομοιάζει με τη μουσική παράδοση της Ηπείρου και αυτό βεβαία δεν είναι τυχαίο, αφού το κλαρίνο και στις δυο περιπτώσεις, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γενικά η χρήση πολλών οργάνων, όπως το κλαρίνο και το σαξόφωνο, δίνουν στη μουσική τους μια πιο τζαζ χροιά, με έντονα σημάδια αυτοσχεδιασμού, όχι φυσικά ότι λείπει κάτι τέτοιο από τις υπόλοιπες μπάντες του είδους, αλλά για τα αυτιά που είναι μαθημένα στο κλαρίνο, η διάφορα στον ήχο είναι αισθητή.

Ο δίσκος θα λέγαμε ότι ακούγεται με το volume σε κάθε τραγούδι να ανεβαίνει σιγά σιγά, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση σε κάποια στιγμή να μη σηκωθείτε από την καρεκλά να φέρετε μια στροφή ή έστω να λικνιστείτε για λίγο. Τα "Mediterrane" και "Te Lutem M'u Pergjigj", ανοίγουν κατάλληλα το δρόμο για να ακολουθήσει το φοβερό "Apocalyptic Kaba" που είναι κατάλληλο να μας οδηγήσει στα παλαιά Βαλκανικά μονοπάτια της κοινής μουσικής παράδοσης. Συνέχεια με "Merre Lehte" , την γνωστή "Cokollata" σε μια πολύ δυνατή εκτέλεση, "Kaprollja" και το γλέντι ανάβει για τα καλά. Η φωνή του Hysni Zela είναι καθηλωτική και το κλαρίνο σε μεγάλα κέφια. Το μυστικό όπλο των Fanfara Tirana έχει πάρει μπρός για τα καλά. Το "Napoloni" είναι πιο καθαρόαιμο βαλκανικό, καθώς και το "Cifteteli" που φυσικά δε κρύβει τις ανατολίτικες επιρροές του, όπως και το "Osmon Aga" το οποίο δεν κατάφερα να βρω σε ποιόν αγά αναφέρεται και εάν υπήρξε τέτοιο ιστορικό πρόσωπο στην περιοχή. Επιστροφή στη παράδοση με το "Janines C'i Pane Syte". Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα παραδοσιακά τραγούδια της Αλβανίας. Πολτραγουδισμένο από πολλούς καλλιτέχνες, αναφέρεται σε μια μάχη ενάντια στον Οθωμανικό στρατό, με σκοπό την προστασία του Πασά των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα τον ηρωικό θάνατο τριών παλικαριών. Επιστροφή και πάλι στα ενδότερα των Βαλκανίων με τα "Keq Me Burre E Keq Pa Burre", "Me Gezoft Kepucet Me Take", "Me Ka Shku Menja Me U Fejue" με τον καταπληκτικό ρυθμό, "Mos Ma Vish Funin E Shkurter" και "Zot,O Zot,Te Qofshin Fal". Απλά αφήνεις το δίσκο να παίζει και το πρόγραμμα κυλάει νεράκι, χωρίς ανάσα. Τέλος ένα από τα αγαπημένα μου , το "Zanin Mos Ta Nij" με έναν απίστευτο αυτοσχεδιασμό στο κλαρίνο και τα χάλκινα να ακολουθούν σε μια πανδαισία βαλκανικών ήχων.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το 2007 από την γνωστή για τις βαλκανικές κυκλοφορίες της, γερμανική εταιρία, "Piranha". Εκτός από τον Hysni (Niko) Zela στα φωνητικά , σπουδαίο και αναπόσπαστο μέλος της μπάντας είναι και ο Usta Berati (ακορντεόν, τρομπέτα). Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Xhemal Muraj (τρομπέτα), Gazmor Halilaj (τρομπέτα), Roland Shaqia (σαξόφωνο), ενώ κατά περίπτωση η σύνθεση μεγαλώνει. Καλή ακρόαση.

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=Fanfara+Tirana&...
https://myspace.com/fanfaratirana
http://www.fanfaratirana.com/fanfaratirana.html