Χριστόφορος Θ. Λαζάκης, Αλβανία - Η διαιώνιση του εθνικισμού και η θέση της ελληνικής εθνότητας(Ελληνικά Γράμματα, 2002)

Η σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Από την οριστική πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπειτα, βρέθηκε ανάμεσα στις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να σταθεί στα πόδια της. Από τη μια το έδαφος της είναι σε στρατηγικό σημείο, κάτι που αποδεικνύεται από τη ιστορία της, όχι μόνο την σύγχρονη, από την άλλη οι επιλογές των ηγετών της φαίνεται διαχρονικά να ήταν λανθασμένες, με συνεπεία τις συνεχείς περιπέτειες του αλβανικού λαού. Μέσα στο πυκνογραμμένο βιβλίο του, ο Χριστόφορος Θ. Λαζάκης, καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης , καταφέρνει να μας δώσει πάρα πολλά χρήσιμα στοιχειά για την σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας, χωρίς να κουράζει σε κανένα σημείο. Αν και θεωρώ ότι η σημαντικότερη συνεισφορά του βιβλίου είναι η φώτιση πτυχών που δε θα συναντήσει κάποιος εύκολα σε απλά εγχειρίδια ιστορίας. Για παράδειγμα θα διαβάσετε για τον επίσκοπο Φαν Νόλι, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στην ιστορία της Αλβανίας, για τον Αχμέτ Ζώγου, τις επαναστάσεις του αλβανικού λαού, την κομμουνιστική περίοδο, που είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα, άλλα και για τις παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων πριν και μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το πως επηρέασαν αυτές τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε αυτή χώρα της δυτικής βαλκανικής.

Όλα αυτά φιλτράρονται με σημείο αναφοράς την ελληνική μειονότητα, η οποία σύμφωνα με το συγγραφέα δεν έτυχε της κατάλληλης αντιμετώπισης από την εξωτερική πολίτικη της Ελλάδος, άλλα και από τις περισσότερες κυβερνήσεις της Αλβανίας. Όπως αναφέρει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο συγγραφέας: "Στην περίπτωση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι τελείως αναποτελεσματική. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της χώρας έδειξαν αδικαιολόγητη αδιαφορία για την έκρυθμη κατάσταση, η οποία επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στη Βόρειο Ήπειρο..."
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2002, απ τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" και στις συνολικά 192 σελίδες του είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε πράγματα για τα οποία πιθανόν να είχατε πλήρη άγνοια, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για να ψάξετε περισσότερο κάποια γεγονότα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Καλή ανάγνωση.