ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΖΑΝΤΑΡ(ZADAR)

Οι δαλματικές ακτές την τελευταία σχεδόν δεκαετία έχουν γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες, οι οποίοι ανακαλύπτουν σιγά σιγά τις ομορφιές της γειτονιάς τους, αφού για πάρα πολλά χρονιά και για διάφορους λογούς, οι προορισμοί στην ενδοχώρα και στα παράλια των βαλκανικών κρατών απαξιώνονταν συστηματικά. Βέβαια σαν κλασσικός πλέον τουριστικός προορισμός οι περισσοτέρους επισκέπτες περνούν επιδερμικά από πολύ σημαντικές περιοχές, με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι και η πολύ του Ζάνταρ, που ανήκει στην Κροατία, βρίσκεται περίπου στο μέσο του χάρτη της χώρας, είναι παραθαλάσσια(βρέχεται από την Αδριατική) και παρότι είναι μικρή σε μέγεθος με σχεδόν 80.000 μονίμους κάτοικους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η πρώτη επαφή με την πόλη μας δίνει την εντύπωση μιας τυπικής ευρωπαϊκής πόλης με καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια και όχι τόσο βαλκανικής αισθητικής, μιας και οι επιρροές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το γεγονός ότι η πόλη διέθετε και διαθέτει λιμάνι, κάνουν εμφανή τα σημάδια των ιταλικών και ενετικών επιρροών. Στην ουσία η πόλη χωρίζεται στα δυο, την παλιά πόλη με τα κυριότερα αξιοθέατα και το νέο κομμάτι της πόλης Η παλιά πόλη είναι ουσιαστικά μια χερσόνησος, η οποία περιβάλλονταν από τείχη , μέρος των οποίων σώζεται και σήμερα, και εκεί βρίσκονται και τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Πριν όμως πάμε στα κλασσικά αξιοθέατα, αξίζει και επιβάλλεται μια στάση στο "μουσικό όργανο" του Ζάνταρ. Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία βρίσκεται ακριβώς στη μύτη θα λέγαμε της χερσονήσου, στο βόρειο ανατολικό άκρο της, και που με ένα κούφιο κατασκεύασμα σε μέρος του λιμένα, μέσω του οποίου εισέρχονται τα θαλάσσια νερά, το όργανο ανάλογα με την ένταση τους παράγει διαφορετικούς ήχους Το μουσικό αυτό όργανο συνδυάζεται και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το βράδυ, με μια κυκλική πιστά χρωματιστών φωτοβολταϊκών πάνελ. Έτσι ανάλογα με τον κυματισμό των νερών καθορίζεται ο ήχος και η εναλλαγή των χρωμάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσετε. Οι ήχοι τις περισσότερες φόρες μοιάζουν σκοτεινοί και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Ο κροατης Nikola Bašić είναι ο δημιουργός και των δυο.

Ας προχωρήσουμε λίγο στα πιο κλασσικά αξιοθέατα. Αρχικά ο Άγιος Δονάτος, το σύμβολο για πολλούς της πόλης και ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της Κροατίας ολόκληρης. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίσμα , σε σχήμα ροτόντας, κτισμένο τον 9ο αιώνα. Ο Άγιος Δονάτος ήταν Ιρλανδός τη καταγωγή, ιερέας της περιοχής του Ζάνταρ και θεμελιωτής του συγκεκριμένου ιερού ναού. Ακριβώς διπλά βρίσκονται διάσπαρτα ερείπια ρωμαϊκών κτισμάτων και ο ναός έχει κτιστεί επάνω σε μέρος των αρχαίων ρωμαϊκώνκατεστραμμένων κτιρίων. Σήμερα βεβαία λειτουργεί μόνο ως μουσείο και πληρώνετε και αντίτιμο για την είσοδο σας. Απέναντι και νότια βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό σε μέγεθος σε όλη την δαλματία και είναι στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνεσκο. Έκτος από το επιβλητικό καμπαναριό που διακρίνεται αμέσως, εάν δεν εισέλθετε στο εσωτερικό του ναού δε θα έχετε μια καλή εικόνα του μεγέθους του. Ενιδαφέρουσα είναι και η ιστορία των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας. Όλα αυτά πάντα διπλά στα ρωμαϊκά χαλάσματα, δίνουν την εικόνα της ιστορικής συνέχειας της πόλης. Για να ολοκληρώσουμε με τις εκκλησίες, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και ορθοδοξος ναός και βρίσκεται ακριβός απέναντι από τον Άγιο Δονάτο, προς βορρά. Είναι αφιερωμένος στον προφήτη Ηλία (αναζητήστε την ως Sveti Ilija) και έως το 2010 τουλάχιστον, υπήρχε ορθόδοξος ιερέας για να λειτουργεί στο ναό. Ο ορθόδοξος πληθυσμός είναι πολύ μικρός πλέον σε αριθμό, ειδικά μετά και τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. Αν είναι εκεί ο ιερέας σε πιθανή επίσκεψή σας, θα σας δεχθεί με μεγάλη εγκαρδιότητα. Ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί υπάρχει και μια διαρκής έκθεση σημαντικών ορθόδοξων κειμηλίων όπου μπορείτε να την δείτε με μικρο αντίτιμο(Treasury On the Serbian Orthodox Church On SSt. Elijah the Prophet in Zadar,Trg Serdara Stojana Jankovića 3, HR-23000 Zadar). Γενικα στην πόλη υπάρχουν 34 παλαιές εκκλησίες με αρκετά πλούσια ιστορία η κάθε μια, όποτε εάν έχετε χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε τις περισσότερες.

Όλα αυτά που περιγράψαμε έως τώρα βρίσκονται μέσα στο σύμπλεγμα της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου και μπορείτε να δείτε ότι έχει απομείνει, σε μια αρκετά μεγαλη έκταση. Πάντως θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες της Δαλματίας. Συνεχίζουμε προς τα νοτιά στην οδό Siroka, τον πιο ιστορικό δρόμο του Ζάνταρ, από τα ρωμαϊκά ακόμα χρονιά, γνωστό και ως "Kalelarga" (Siroka ulica), και θα συναντήσουμε την πλατεία λαού (Narodni trg), η οποία είναι και η "ψυχή" της πόλης. Περιβάλλεται από ενδιαφέροντα κτίρια, με προεξέχοντα και λόγω μεγέθους το ρολόι και το κτίριο Gradska loža, με τα τεράστια πλαϊνά παράθυρα, κτισμένο το 1300 και κατεστραμμένο σε μεγάλο μέρος του κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πόλεμου. Γενικά η πόλη κατά τη διάρκεια του μεγάλου πόλεμου υπέστη αρκετά σοβαρές καταστροφές, σχεδόν στο σύνολο της, όμως οι περισσότερες αποκαταστάθηκαν σε βαθμό που τίποτα να μην θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Φυσικά η πόλη διαθέτει και πληθος μουσείων. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ένα μοναδικό και μάλλον σπάνιο μουσείο. Είναι το μουσείο της ιστορίας του γυαλιού(MUSEUM OF ANCIENT GLASS, Access: Poljana Zemaljskog odbora 1, HR-23000 Zadar ). Εκτός από τα εντυπωσιακά εκθέματα , λειτουργεί και σχολή για την επεξεργασία του γυαλιού. Υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο(www.amzd.hr ) και εθνικό μουσείο, με διάφορες εκθέσεις και θεματικές ενότητες κατά περιόδους. Η πόλη είναι σχετικά μικρή, οπότε μην ανησυχείτε για τις μετακινήσεις σας. Μπορείτε με τα ποδιά άνετα να κάνετε τις βόλτες σας στα γραφικά σοκάκια ή να ακολουθήτε τις παραθαλάσσιες οδούς και έτσι να φτάσετε γρήγορα στους προορισμούς σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται στην πόλη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως τα μουσικά απογεύματα στον Άγιο Δονάτο (MUSICAL EVENINGS IN ST. DONAT, www.donat-festival.com ) η για τους φίλους της μέταλ το φρέσκο "UNDERWALL FESTIVAL"( http://www.underwallfestival.com/). Γενικα στο Ζάνταρ υπάρχει σχετικά έντονη νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου και συγκεντρώνονται χιλιάδες τουρίστες. Υπάρχουν πάρα πολλά μπάρ δίπλα στη θάλασσα, καφέ και εστιατόρια σχεδόν για όλα τα γούστα και κυρίως, για κάθε τσέπη. Η μεγαλύτερη κίνηση εννοείτε οτι είναι στην παλιά πόλη και αυτό όπως ήδη καταλάβατε ειναι απόλυτα λογικό. Το Ζάνταρ διαθέτει λιμάνι και αεροδρόμιο, καθώς και μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων. Καλό ταξίδι στους λάτρεις των Βαλκανίων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε σημαντικά στοιχεία για την πόλη σε πολλές γλώσσες: http://www.tzzadar.hr/en/about-zadar