Σαντάνσκι(Сандански) - Μια πόλη που δεν είναι μόνο για αγορές

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν ακούσει και αρκετοί έχουν ήδη επισκεφτεί το Σαντάνσκι τουλάχιστον μια φορά. Ειδικά οι βορειοελλαδίτες έχουν καλή γνώση της αγοράς του, ενώ δεν είναι λίγοι και οι καθημερινοί επισκέπτες στα κοντινά καζίνο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια και ίσως και σήμερα σε μικρότερο βαθμό, καθημερινά δρομολόγια τουριστικών γραφείων είχαν προορισμό αυτή τη μικρή πόλη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ακόμα και οι ιατρικές επισκέψεις ήταν κάτι το φυσιολογικό για τους κάτοικους της βόρειας Ελλάδας. Πολλοί είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που επέλεξαν το Σαντάνσκι σαν μόνιμο τόπο κατοικίας, με σκοπό να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή με την μικρή για τα ελληνικά δεδομένα σύνταξη. Η ελληνική τηλεόραση κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε αυτό το γεγονός, καθώς και στην φτηνή αγορά, όχι όμως τόσο εκτεταμένα, αφού είναι σίγουρο ότι περαιτέρω διαφήμιση θα φέρει και επιπλέον ερήμωση των τοπικών αγορών των πόλεων της μακεδονίας.

Η πόλη του Σαντάσκι(Сандански, πρώην Σβέτι Βράχ μέχρι το 1949) βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και επάνω στην εθνική οδό που συνδέει την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες με την πρωτεύουσα Σόφια. Πρόκειται για μια μικρή πόλη στις όχθες του ποταμού Σαντάνσκα Μπίστριτσα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο, με κύρια πηγή εσόδων τον τουρισμό και κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Γι' αυτό θα συναντήσετε και αρκετά ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται τις ιαματικές πήγες της ευρύτερης περιοχής και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σχετικά χαμηλές τιμές. Μέσα στην πόλη στον κεντρικό πεζόδρομο υπάρχουν αρκετά εμπορικά καταστήματα, δυσανάλογα του πληθυσμού με αποκλειστικό σκοπό να προσελκύσουν τους Έλληνες κυρίως επισκέπτες, χωρίς όμως οι τιμές, ιδίως τα τελευταία χρόνια, να είναι ιδιαίτερα προσιτές, έτσι που να δικαιολογούν την μεγάλη φήμη της πόλης. Εννοείτε πως οι περισσότεροι κάτοικοι ξέρουν αρκετά καλά ελληνικά ώστε να σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα και να αφήσετε μέρος των χρημάτων σας. Γενικά το ενδιαφέρον περιορίζεται στο κέντρο και τις καλές ηλιόλουστες μέρες αξίζει μια βόλτα και στα μέρη εκτός του κέντρου για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα της πόλης. Σχεδόν στο κέντρο του κεντρικού πεζόδρομου λίγο πιο πάνω από το ξενοδοχείο SPA Hotel Sveti Nikola θα δείτε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα. Συμπερασματικά η εικόνα της πόλης διαφέρει αρκετά από το μελαγχολικό μοτίβο της υπόλοιπης βουλγάρικης υπαίθρου και σε αυτό συντελεί σε μεγάλο βαθμό ο αρκετά μεγάλος αριθμός τουριστών.

Η πόλη οφείλει το σύγχρονο όνομά της στον επαναστάτη Γιάνε Σαντάνσκι (1872- 1915), τον οποίο διεκδικούν τόσο οι Σλαβομακεδόνες όσο και οι Βούλγαροι, με τους δεύτερους να είναι σαφώς ιστορικά κατοχυρωμένοι, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα. Αποτελεί και αυτό το σημείο, όπως και πολλά άλλα, σημείο ενδοβαλκανικής τριβής και δε θα επιμείνουμε άλλο σε αυτή τη φάση. Ο Γιάνε Σαντάνσκι γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1872 στο χωριό Βλάχι , πολύ κοντά στη σημερινή πόλη του Σαντάνσκι, το οποίο φυσικά τότε άνηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πατέρας του είχε συμμετάσχει στη Βουλγαρική εξέγερση κατά των Οθωμανών, την περίοδο 1878-1879. Μετά τη συντριβή της εξέγερσης, το 1879 η οικογένειά του μετακόμισε στη Ντούπνιτσα της Βουλγαρίας. Απο το σημείο αυτό και μετά ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για τον ίδιο αλλά και για τα Βαλκάνια γενικότερα. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος αποτέλεσε καταλύτη στην ιστορική εξέλιξη των βαλκανικών διεργασιών και μέχρι σήμερα μνημονεύεται για τα κατορθώματα του και την συμμετοχή του στην ιστορική συγκυρία.
(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B5_%CE%A3%CE%B1...)

Υπάρχει όμως μια δεδομένη κατάσταση που σίγουρα αδικεί την ευρύτερη περιοχή του Σαντάνσκι. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν μένουν στην πόλη πάρα μόνο για λίγες ώρες η ένα δυο εικοσιτετράωρα και αυτά τα περνούν στα σπά και τα ξενοδοχεία ή διαβαίνοντας τις πόρτες των εμπορικών καταστημάτων. Αυτό έχει σαν συνεπεία να μην εκτιμούν το φυσικό κάλος της ευρύτερης περιοχής και τις κοντινές αποδράσεις που παρουσιάζουν πολύπλευρο πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Δεκαοχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαντάνσκι, σε υψόμετρο 437 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε εντυπωσιακές αμμώδεις ιδιότυπες πυραμίδες με ασβεστολιθικά πετρώματα βρίσκεται το Μελένικο(Melnik). Το ελληνικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χωριό πλέον, είναι πολύ μεγάλο. Η ιστορικότητα του Μελένικου έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν έως την αρχαιότητα. Για αιώνες το Μελένικο ήταν ακμαία ελληνική πόλη, όπου ο ελληνικός χαρακτήρας και η ελληνική γλώσσα κυριαρχούσαν σχεδόν αποκλειστικά στα σχολεία, την εκκλησία, το εμπόριο και την κοινωνική ζωή. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο η πόλη ενσωματώθηκε στη Βουλγαρία. Το Μελένικο απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 1913 από τον Ελληνικό στρατό, λίγο πριν τη λήξη του Β’ βαλκανικού πολέμου και παρέμεινε υπό ελληνική κατοχή για δύο περίπου μήνες. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 28ης Ιουλίου 1913 κατακυρώθηκε στη Βουλγαρία, έτσι ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε κυρίως στο Σιδηρόκαστρο, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

Οι μοναδικοί στα Βαλκάνια περίεργοι οβελίσκοι αγκαλιάζουν το ιστορικό χωριό, αποπνέοντας μια μυστηριακή αίσθηση. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα «μετέωρα των Βαλκανίων» αφού έλκουν φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να παρατηρήσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο του Μέλνικ. Η περιήγηση στα ιστορικά κτίσματα απαιτεί χρόνο, αφού δεν είναι και λίγα σε σχέση με την έκταση του χωριού. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα κρασιά που παράγονται στην περιοχή που είναι παγκοσμίως γνωστά(http://melnikwine.bg/). Μελετώντας το έργο του Κωνσταντίνου Τσώπρου, μπορείτε να βρείτε πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχειά για το Μελενικο. Το σάιτ δεσμεύεται να επιστρέψει πιο αναλυτικά στο Μελένικο.

Η οροσειρά του Πιρίν στα ανατολικά δένει αρμονικά με το τοπίο.

Στους πρόποδες του όρους Πιρίν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βορειοανατολικά του Μελενίκου, κοντά στο χωριό ρόζιν, βρίσκεται η Ιερά Μονή Ροζινού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστήρι και ένα από τα λίγα μεσαιωνικά και καλοδιατηρημένα της Βουλγαρίας. Η εκκλησία της Μονής φιλοξενεί μοναδικές τοιχογραφίες του 14ου αι. όλων σχεδόν των αγίων του εορτολογίου, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Χριστόφορος που εικονίζεται με κεφαλή κυνός. Τα περισσότερα τουριστικά γραφεία προτιμούν να επισκέπτονται την Μονή της Ρίλας.

Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε σε ένα τουριστικό οδηγό για το Σαντάνσκι και τις φτηνές αγορές του η θα δείτε ένα ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεοράσεως για τους καλοβαλμένους συνταξιούχους έχετε κατά νού την πλούσια ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Η διαμονή δε πρέπει να σας απασχολήσει. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν εκαντοντάδες ξενώνες και ξενοδοχεία σε πολύ καλές τιμές. Καλές εξερευνήσεις.

Πηγές - Πληροφορίες
http://meleniko.gr/
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=106434
http://community.pamediakopes.gr/europe/f/28/t/2708.aspx
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%A1%CE%BF%CE%B6...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%83%...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BA%...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%... (Κωνσταντίνος Τσώπρος)