Λίμνες Πλίτβιτσε(Plitvička jezera), Το ομορφότερο σύμπλεγμα λιμνών στα Βαλκάνια.

Όσοι και όσες έχετε ταξιδέψει στα Βαλκάνια είναι βέβαιο ότι θα έχετε θαυμάσει την απίστευτη ομορφιά των τοπίων, την μοναδική εναλλαγή χρωμάτων και φυσικά την τεράστια ακτογραμμή των δαλματικών ακτών στα δυτικά της βαλκανικής χερσονήσου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ακτογραμμής ανήκει στην Κροατία. Μια χώρα που όπως και η Ελλάδα, συνδυάζει αρμονικά την θάλασσα με το βουνό, με πλήθος νησιών άλλα και σημαντικών εθνικών πάρκων και αξιοθέατα, που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο κανένα επισκέπτη. Ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο σημαντικό, αφού στην Κροατία υπάρχουν συνολικά οκτώ εθνικά πάρκα, είναι οι Λίμνες Πλίτβιτσε(Plitvička jezera). Μη βιαστείτε να τις θεωρήσετε αμελητέα ποσότητα, διότι πρόκειται για ένα τεράστιο εθνικό πάρκο, με σημαντική χλωρίδα και πανίδα, όπου σίγουρα θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια ολόκληρη μέρα για να περπατήσετε το μεγαλύτερο μέρος του και να ανακαλύψετε τα μυστικά του.

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η δημιουργία της λίμνης οφείλεται στις προσευχές των κατοίκων της περιοχής για τον τερματισμό μια μακράς περιόδου ξηρασίας. Τότε η μαύρη Βασίλισσα συγκινήθηκε από τις παρακλήσεις των ανθρώπων και έκανε τα στοιχεία της φύσης να συνεναίσουν και να βρέξει. Όμως έβρεξε τόσο πολύ, ώστε τα νερά να δημιουργήσουν λίμνες, οι οποίες παραμένουν έως σήμερα. Όπως αντιλαμβάνεστε η λίμνη είναι πολύ παλιά και συνοδεύετε από τοπικούς μύθους που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Βρίσκεται γεωγραφικά, στο κέντρο, κατά κάποιο τρόπο της Κροατίας, μιας και ο χάρτης της χωράς αυτής έχει ένα αρκετά σπάνιο περίγραμμα. Είναι πάντως κοντά στο Ζάγκρεμπ, άλλα και σχετικά κοντά στο Ζάνταρ από νότια, ενώ σε πολύ μικρή απόσταση είναι τα σύνορα με τη Βοσνία, όπως και η ιστορική πόλη του Μπίχατς, η οποία κατά τη διάρκεια του B' ΠΠ ήταν το κέντρο της αντιφασιστικής αντίστασης των Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων του Josip Broz Tito. Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Liκα, ενώ η ακριβής τοποθεσία των λιμνών είναι ανάμεσα στα βουνά Mala Kapela και Liκα Pljesivice. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι οι λίμνες γενικά καταλαμβάνουν ένα μόνο μικρό μέρος του εθνικού πάρκου και έτσι μπορείτε να περιορίσετε το ενδιαφέρον σας, σε πρώτη φάση, μόνο στο κομμάτι των λιμνών, που βέβαια δεν είναι καθόλου μικρό(περίπου 8 τ.χλμ.), άλλα προφανώς είναι το πιο όμορφο.

Οι λίμνες στο σύνολο τους είναι δεκαέξι. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι ο αριθμός τους, άλλα το γεγονός ότι βρίσκονται σχεδόν όλες σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους είτε υπόγεια είτε με καταρράκτες, δημιουργώντας έτσι μια "σκάλα" λιμνών, σε ένα φυσικό τοπίο με πολύ πλούσια βλάστηση και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πανίδα και χλωρίδα. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης έχει το όνομα "Veliki Slap" και είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο 1,στο ύψος της λίμνης kaluđerovac. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μικρές βάρκες που κάνουν τακτικές ξεναγήσεις, ενώ μπορείτε να επιλέξετε τις διάφορες διαδρομές με τα πόδια, έχοντας πάντα μαζί σας όμως το χάρτη των λιμνών, γιατί αλλιώς είναι πολύ εύκολο να χαθείτε. Ειδικά εάν αποφασίσετε να κάνετε τη μεγάλη βόλτα μέσα στις λίμνες ο χάρτης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Μέχρι το 2010 δίνονταν δωρεάν μαζί με το εισιτήριο εισόδου, στο οποίο περιλαμβάνονταν και η χρήση των μικρών σκαφών για τις μετακινήσεις. Επίσης δώστε και την απαιτούμενη προσοχή στις ταμπέλες κατά μήκος των διαδρομών σας και αυτό όχι μόνο για προσανατολίζεστε ευκολότερα, άλλα και γιατί υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας και ειδικές απαγορεύσεις. Για παράδειγμα είναι πειρασμός να βλέπεις τόσες πολλές και μεγάλες πέστροφες μέσα στις λίμνες, ή εάν πάτε καλοκαίρι πολύ θα θέλατε να κάνατε μια βουτιά στα δροσερά νερά των λιμνών. Όλα αυτά απαγορεύονται αυστηρά, όπως ακόμα και το κόψιμο των λουλουδιών. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο είναι μαγευτικό και σίγουρα οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την φυσική ομορφιά. Για αυτό το λόγο το 1949 η κυβέρνηση του στρατάρχη Τίτο ανακήρυξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό ενώ το 1979 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τη περίοδο του εμφυλίου πόλεμου μέρος του δρυμού αποτέλεσε το πεδίο μαχών ανάμεσα σε Κροάτες και Σέρβους και τελικά καταλήφθηκε από τους δεύτερους έως το 1995, όποτε και ξαναπέρασε στα χεριά των Κροατών.

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα της τοπογραφικής σειράς των λιμνών να έχετε κατά νου ότι εάν μπείτε στο πάρκο από την είσοδο 1 με τελικό προορισμό την είσοδο 2 για παράδειγμα, οι λίμνες θα είναι πάντα στα δεξιά σας αρχίζοντας με την λίμνη "Korana". Αυτό το σύμπλεγμα των λιμνών (Gavanovac, Milanovac, Kaluđerovac, Kozjak) αποτελεί το κάτω μέρος η αλλιώς τις "κάτω λίμνες". Αναλογα με την εποχή που θα επισκεφτείτε τις λίμνες μπορείτε να δείτε μέρος της πλουσιότατης πανίδας και χλωρίδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω απο1.200 είδη φυτών κάποια απο τα οποία είναι ενδημικά. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένα 161 είδη πουλιών, με τα 70 να θεωρούνται σπάνια και 21 είδη νυχτερίδων, που μάλλον την ήμερα δε θα τις δείτε, παρά μόνο μέσα σε κάποια απο τις σπηλιές.

Επειδή θα μπορούσαμε να εκθειάζουμε το τοπίο για πολλές σελίδες , καλύτερα να σταματήσουμε εδώ πριν γίνουμε κουραστικοί. Είναι κρίμα ένα ταξίδι στη Κροατία η τις Δαλματικές ακτές να μη συνδυαστεί με μια επίσκεψη στις Λίμνες Πλίτβιτσε, αφού και τα περισσότερα πλέον τουριστικά γραφεία την έχουν ενταγμένη στο πρόγραμμα τους. Καλή περιήγηση.

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/
http://www.tzplitvice.hr/
http://en.wikipedia.org/wiki/Plitvice_Lakes_National_Park