Μουσική - Πολιτιστικά, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Κάθε φορά που ασχολούμαι γενικά με τη Βοσνία νιώθω σαν κάτι πολύ ενδιαφέρον να με περιμένει. Είτε πρόκειται για ταινία, είτε για ένα δίσκο, είτε ακόμα και για κάποια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον πρόσφατο πόλεμο. Είναι στιγμές που σκέφτομαι ότι αυτός ο πόλεμος σαν να έσπρωξε όλο το καλλιτεχνικό κόσμο και να τον έστειλε στην επιφάνεια. Βέβαiα η πρώην Γιουγκοσλαβία έκρυβε διαμάντια στην μουσική και αν αργήσαμε εμείς οι υπόλοιποι δημοκρατικοί Ευρωπαίοι να τα ανακαλύψουμε ήταν δικός μας πρόβλημα.

Είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία πρωτοτύπησε σε πολλά πράγματα, σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Στα αθλητικά, στα καλλιτεχνικά, στα εικαστικά, στον κινηματογράφο, στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών κειμηλίων παγκόσμιας κληρονομιάς κ.α. Ίσως όμως να μην είναι ευρέως γνωστό ότι το hard rock/heavy metal είχε τους δικούς του τοπικούς ήρωες, από την δεκαετία του '70 ακόμα, σχεδόν σε όλη τη πρώην Γιουγκοσλαβία και κυρίως στη Βοσνία - Ερζεγοβινή και τη Σερβία.

Σε κάθε χώρα υπάρχουν οι τοπικοί αντί-ήρωες που εναντιώνονται πότε στη στείρα καθημερινότητα και πότε στην πολιτική υπακοή πού επιβάλει η κάθε κυβέρνηση. Αυτές οι φωτεινές εξαιρέσεις συσπειρώνουν ένα κοινό που κινείται σε μουσικά και πολιτικά πεδία οριακά, ως προς τον πολιτικό ορθολογισμό και συχνά αποτελούν το σημείο αναφοράς για την προσπάθεια συσπείρωσης και εναντίωσης σε κάθε είδους κατεστημένο. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τον τόπο καταγωγής των Dubioza kolektiv τότε έχουμε ένα πραγματικά εκρηκτικό μείγμα σε όλα τα επίπεδα.