Κινηματογράφος

Έτυχε να δω την ταινία λίγο πριν παιχτεί στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο "διασταυρούμενες ζωές", ο οποίος φυσικά και ως συνήθως δεν έχει καμιά σχέση με τον πρωτότυπο (krugovi=κύκλοι). Αρχικά η ταινία μου φάνηκε "μια από τα ίδια", δηλαδή ένα κλασικό σενάριο βασισμένο σε αληθινή ιστορία(του Σέρβου στρατιώτη Srđan Aleksić), που θα μπορούσε και να ήταν απλά ένα σενάριο, με θέμα τι άλλο, τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα πιο γενικά και αναλυτικά για το αλβανικό σινεμά, αλλά θεωρώ πως είναι καλύτερο να γίνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο http://www.balkanguide.info . Φυσικά θα συμφωνήσω ότι δεν είναι πολλές οι ταινίες από την Αλβανία που έχουν τύχει μεγάλης αναγνωρισιμότητας ή ακόμα και κάποιας διάκρισης, σε διεθνές φεστιβάλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ταινίες, οι οποίε έγιναν ευρύτερα γνωστές.

Μπορεί στο σαιτ οι Σερβικές ταινίες να υπερτερούν σε αριθμό και φυσικά αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκτός ότι οι Σέρβοι σκηνοθέτες είναι αρκετά παραγωγικοί, συνδράμει και το γεγονός ότι ξεπηδούν συνέχεια νέοι, πολύ ταλαντούχοι σκηνοθέτες, των οποίων οι ταινίες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, όχι μόνο στη Σερβία, αφού συχνά αποσπούν διακρίσεις και σε διεθνή φεστιβάλ. Το "Hadersfild", μπορεί να μη σάρωσε τα βραβεία εκτός Σερβίας, τα σάρωσε όμως εντός και όχι άδικα.