Βιβλία

Ξεκινώντας να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο, φτάνοντας σχεδόν στο ένα τρίτο του και ενώ είχα διαβάσει αρκετά άκρως ενδιαφέροντα κεφάλαια για την σύγχρονη ιστορία της Γιουγκοσλαβίας, συνειδητοποίησα πως η ζωή του Τίτο είναι γενικά η ιστορία της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για δύο βιβλία ενωμένα κάτω από ένα κοινό τίτλο.

Η σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Από την οριστική πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπειτα, βρέθηκε ανάμεσα στις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να σταθεί στα πόδια της. Από τη μια το έδαφος της είναι σε στρατηγικό σημείο, κάτι που αποδεικνύεται από τη ιστορία της, όχι μόνο την σύγχρονη, από την άλλη οι επιλογές των ηγετών της φαίνεται διαχρονικά να ήταν λανθασμένες, με συνεπεία τις συνεχείς περιπέτειες του αλβανικού λαού. Μέσα στο πυκνογραμμένο βιβλίο του, ο Χριστόφορος Θ.

Ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσει κάποιος μια πόλη ή μια χώρα γενικότερα, είναι να ψάξει την ιστορία των κτιρίων της, εννοείται φυσικά όχι όλων, άλλα εκείνων που παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον πολύπλευρο.