Αφιερώματα

Έχουμε η αλήθεια είναι αρκετό καιρό να κάνουμε κάποιο νέο αφιέρωμα για το site, αλλά το πλήρωμα του χρόνου τελικά ήρθε και έφερε μαζί του τον φοβερό και τρομερό Robert Soko. Για τους φίλους και οπαδούς της βαλκανικής μουσικής, ο εν λόγω κύριος δεν είναι απλός γνωστός, αλλά είναι αυτός που μας έχει κάνει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την βαλκανική μουσική, αλλά και να γνωρίσουμε πολλούς νέους και άκρως ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από την βαλκανική χερσόνησο και λίγο παραπέρα.

Για τους Σέρβους θεωρείται ο σπουδαιότερος άνθρωπος των γραμμάτων, ο καταγραφέας της λαϊκής προφορικής παράδοσης και κυρίως ο αναμορφωτής της Σερβικής γλώσσας. Ακόμα και σήμερα η γλώσσα που αποκαλείται Σερβοκροατική στηρίζεται επάνω στις μεταβολές που έκανε ο Σέρβος Βούκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς, ο οποίος γεννήθηκε το 1787 στο μικρο χωριό Tršić, ανατολικά του Βελιγραδίου, πολύ κοντά στα σημερινά σύνορα με τη Βοσνία, και πέθανε το 1864 σε ηλικία 77 ετών στη Βιέννη.

“Yugoslavia: Europe's Headen Treasure” or Yugoslavia: “The Good old Days”

Να το πει κάποιος απλά νοσταλγία, να το δούμε ως μια καλή ανάμνηση των περασμένων δεκαετιών ή να το προσπεράσουμε σαν μια αφελή προσέγγιση μιας ανεξερεύνητης για δεκαετίες χώρας από τους δυτικούς τουρίστες; Όπως και αν δείτε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποκομίσετε μια ιδανική εικόνα μιας χώρας που δεν υφίσταται πια στο χάρτη σαν ενιαίο κομμάτι, αλλά έχει σπάσει σε πολλά μικρά κομμάτια, με το κάθε κομμάτι να παρουσιάζει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.