Αξιοθέατα - Τουρισμός, Σερβία

Σε προηγούμενη δημοσίευση είχαμε αναφερθεί στο Νόβι Σαντ και είχαμε τονίσει τη σπουδαιότητα της πόλης καθώς και το στρατηγικό της σημείο. Γενικά η περιοχή της Βοΐβοντίνα, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους ξένους επισκέπτες, κυρίως λόγω των ιστορικών της μνημείων, με προεξέχουσες περιπτώσεις την περιοχή της Φρούσκα Γκόρα (Fruška Gora) και την μικρή άλλα ιστορική πόλη ΣΡΕΜΣΚΙ ΚΑΡΛΟΒΤΣΙ (Sremski Karlovci).

Η θέση της πόλης του Novi Sad φυσικά και δεν είναι τυχαία. Θα λέγαμε ότι αποτελεί την βόρεια πύλη των Βαλκανίων προς την κεντρική Ευρώπη. Το στρατηγικό σημείο της πόλης έρχεται να επιβεβαιώσει ο ποταμός Δουναβης. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα).

Ξεκινάμε τη στήλη αυτή με μία πόλη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πολιτιστικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό. Το Νόβι Σαντ βρίσκεται στη βόρεια Σερβία, περίπου 90 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, στην πεδιάδα της Βοιβοντίνα.Η πρόσβαση στη πόλη μπορεί να γίνει αεροπορικώς μέσω του Βελιγραδίου ή οδικώς μέσω του αυτοκινητόδρομου Ε75.Η πόλη διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, όμως όπως είναι γνωστό ο Ο.Σ.Ε. πλέον έχει διακόψει τα δρομολόγια του εξωτερικού. Από το Βελιγράδι όμως υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση.